Nazisterna som blåste Röda Korset.


Jag har tidigare velat visa något klipp på fejkade förintelseläger som nazisterna använde för att lura folket. Filmerna som de använde var ren propaganda och visade hur roligt judarna hade på sina "arbetsläger" och hur bra dessa läger var. Eftersom jag inte har hittat något sådant klipp så tyckte jag detta lät väldigt intressant istället.

Röda korset skulle besöka ett koncentrationsläger i Theresienstadt. Torget i lägret var en festplats. Det fanns ett café där en judisk orkester spelade jazz. Barn i nya kläder åkte karusell och hade roligt. En av lägrets judiske ledare (han fick väl vara det under den dagen gissar jag på) sa att det ni ser här är livet i en helt vanlig stad. Röda korset ansåg honom trovärdig när de hälsades välkomna. 

Röda korset fick vandra fritt i lägret och undersöka vad de ville och prata med vem de ville. Ingen skulle stoppa dom. Ingen skulle dölja något.

Det fanns butiker, sjukhus, bostäder, parker och allt var i toppskick. Husen var nymålade och blomrabatter hade planterats. Röda korset imponerades av staden, sjukvården och nöjesanläggningarna. Höjdpunkten för röda korsets vistelse var en barnopera som var skriven av en fånge. 

Det var den 23 juni 1944 som Röda korset bestämde sig för att komma till Theresienstadt för att se hur fångarna hade det. Efter många och långa förhandlingar med nazisterna hade de äntligen fått lov att besöka. För nazisternas del så var det ett sätt att visa attt de inte höll på med judeutrotning. Det var därför de hade valt Theresienstadt eftersom det inte var ett dödsläger. Theresienstadt var snarare ett getto för särskilt privilegierade judar som tex. vetenskapsmän och kulturpersonligheter. 

Theresienstadt under dagen då Röda korset besökte.

Det var fullt av kultur i lägret med konserter och föredrag. Dödligheten var dock ganska hög, arbetet var hårt och svält hörde till vardagen. Nazisterna gjorde därför stora ansträningar för att imponera på sina besökare. Gatorna fick namn istället för nummer, invånarna i lägret fick måla hus och skura väggar. Sjukhuset fick helt ny utrustning som inte alls fungerade, men det såg väldigt övertygande ut. Butiker öppnades (skyltfönster om man ska vara exakt, det fanns ingenting bakom fasaderna) och parker anlades. Dagen då röda korset skulle komma valdes noga. På sommaren när naturen är som vackrast lät bra. 

Alla förberedelser gav också negativa konsekvenser. Theresienstadt var överbefolkat och därför skickades flera tusen judar till dödsläger. De resterande judarna fick instruktioner om vad de skulle säga till Röda korset. Sa de emot, gav kritik eller liknande straffades dom med döden.

Alla ansträngningar visade sig vara till det positiva för nazisterna. En av besökarna skrev i sin rapport att "Staden ger ett ljust och inbjudande intryck". Han gissade att det största problemet för judarna var gemlängtan. Så fel han hade...

Ingången till lägret i Theresienstadt.
Jonna

Jätte bra skrivit gumman <3 som alltid!

Är du här ofta?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar: