Eva Braun

De allra flesta känner till namnet Eva Braun, men vad vet vi om henne egentligen? Förutom att hon var Adolf Hitlers älskarinna och sedan hustru. 

Hon föddes med namnet Eva Anna Paula Braun i februari 1912 och dog som Eva Hitler i april 1945 tillsammans med maken. Båda tog livet av sig.

Braun hade två systrar Ilse och Margarete (även kallad Gretl). Braun jobbade som assistent i Heinrich Hoffman som var Adolf Hitlers personlige fotograf. Hon träffade Hitler när hon bara var 17 år och fastnade direkt för honom. Hon lär ha sagt redan från början att hon ville gifta sig med honom. Hitlers "raggningsreplik" sägs ha varit: "Får jag bjuda dig på opera, fröken Eva? Du förstår, jag är omgiven av män och jag vet vilket nöje det är att njuta av ett kvinnligt sällskap."

Flirten ledde till träffar och dejtar och sedan blev hon Hitlers älskarinna. De bodde tillsammans från 1932 tills deras gemensamma självmord 1945. Hitlers kärlek till Braun har varit ganska osynlig för omvärlden. Det finns hur mycket skrivet som helst om Hitler, men knappt något om Braun.

Braun levde väldigt olyckligt tillsammans med Hitler. Hon hade drömmar om barn och äktenskap som inte gick i uppfyllelse. Hitler ignorerade henne och förödmjukade henne. En del hävdar att hon alltid fick stå i bakgrunden och skulle hålla sig undan när det kom besök, medan andra säger att hon var med Hitler på möten osv. 


Hitler med Braun vid sin sida.

Braun sågs som en "dum blondin" när hon hade sin affär med Hitler. Där tror många fel enligt den tyska historikern Heike Görtemaker. Görtemaker utmålar Braun som en politiskt engegerad kvinna som vann Hitlers hjärta, hade ett någorlunda hälsosamt sexliv med honom och gav Hitler mentalt stöd. Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels har sagt att Braun var en "smart tjej som betydde mycket för Führern".

Det har framkommit att Braun blev gravid tillsist ändå, men det var inte Hitlers barn. Det tror man åtminstonde inte. I stället rör det sig misstankar om att det var Hermann Fegelein som var fadern till barnet. 

Fegelein var en SS-man som gav ordrar om att mörda tiotuseltals judar och gjorde intryck på Hitler. Han gifte sig med Gretl (Brauns syster), men man tror att han egentligen var förälskad i Braun. Det har vittnats om att de hade en nära relation och varje gång Fegelein kom på besök hade han med sig bland annat smycken och pälsar åt Braun.

Fegelein sköts sedan. Om han sköts för att han gjort Braun gravid eller för att han visste om planer som skulle gå emot Hitler vet man inte.

Braun och Hitler gifte sig den 29 April 1945 och tog sina liv dagen därpå i en bunker. Braun tog sitt liv med en cyanidkapsel.

Hitlers bunker.
Är du här ofta?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar: