Sonderkommando och Kapo

Det fick bli två inlägg i ett idag. Det är i stort sätt samma sakn nästan ändå.

Sonderkommando är utvalda grupper av fångar som tvingades till att hjälpa tyskarna utrota judarna och andra fångar i koncentrationslägren. Deras mest vanliga uppgifter var att samla ihop och kremera liken och ta fångarna till gaskamrarna. De behövde inte delta i dödandet, det stog tyskarna för. 

Eftersom de hade just dom uppgifterna är de överlevande av Sonderkommando de viktigaste ögonvittnena till slutet av förintelsen. År 2007 fanns det färre än 20 kvar i livet. Idag, vet jag inte hur många som fortfarande lever.


En jude som sonderkommando bränner ett lik

Kapo var en fånge som blev medarbetare till lägerledningen. Deras uppgift var att vakta och hålla koll på andra fångar. Kapon ledde fångarna när de arbetade och var därmed också ansvarig för deras resultat. Nazistiska lägerledningens terminologi kallade dom för "funktionsfångar". De fick också speciella förmåner tack vare sina tjänster.

Lägerledningen valde förbrytare eller människor med brutalitet till att vara Kapo. Som jag har förstått det var det för att skapa osämja bland fångarna så att de inte skulle vara sams. Fast det verkar ju lite konstigt. Det var i alla fall ett billigt sätt att ha koll på fångarna.


De med käppar är Kapos.
Är du här ofta?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar: